Om oss

Libanesiska maten har spritt sig över hela världen, och särskilt i Mellanöstern och Medelhavsområdet med hjälp av feniciska sjömän och handelsmän. En måltid är en viktig ritual och symbol för fred i den libanesiska livsstilen. I Libanon innebär det en verklig gärning av vänskap och fred om man delar ”bröd och salt” tillsammans. Ur detta har ritualer, traditioner och en libanesisk gästfrihetstradition uppstått: bordet dukas omedelbart och gäster måste stanna och äta.

Libanesisk mat går snabbt och lätt att laga. Man använder mycket och omväxlande av naturens råvaror, enligt årstid. Ofta används kött och grönsaker som bas. Olivolja, vitlök och citron bildar en helig förening och förekommer i alla måltider på ett sätt eller annat.

Som förrätt dukar man fram meza, som kan innebära mer än 20 små fat med bönor, grönsaker, kött, fisk m.m. Allt garneras och läggs upp vackert, eftersom mat också är ögonfröjd i Libanon. Det räcker att ta en liten smakbit av varje rätt, för det kan serveras många huvudrätter efter det. Som dessert avnjuts frukter, sötsaker och alltid kaffe.

Till en libanesisk måltid hör bröd eller pitabröd på vilket man lägger vad man råkar hitta. Ibland rullar man brödet till en lång, fylld, delikat rulle och äter som mellanmål.

TAKEAWAY AV VÅRT SORTIMENT